Tez Yazma Aşamaları Nelerdir?
Akademik anlamda hazırlanan metinlerden olan tezler belli aşamalardan geçerek hazırlanmaktadır. Tez hazırlığına başlayacak olanlar genelde tez yazma aşamalarını öğrenmek istemektedir. Bu süreçte ilk aşama yazım öncesi süreçtir. Araştırma için konu belirleme, literatür taraması yapma, not alma, danışmandan onay alma gibi çalışmalar ilk aşamada gerçekleşir.
Tez Yazımında Taslak Hazırlama
Akademik bir çalışmaya ilk defa adım atacak biri için tez yazma aşamaları nedir? Sorusu oldukça önemlidir. İlk aşamada gerekli işlemleri gerçekleştirenler ikinci aşamada taslak oluşturmaya başlamaktadır. Geçici kaynakça ve içindekiler kısmının hazırlanması, tez yazma sürecini başlatır. Bu sürecin taslak olmasının sebebi ise araştırma devam ettiği sürece yeni konuların eklenmesi ve araştırmanın geliştirilmesidir. Bunun yanı sıra bu aşamada içindekiler listesi hazırlanarak danışmandan onay alınmalıdır.
Tez Yazım Aşaması
Tez için onay alındıktan sonra tez yazma aşamaları yeniden gündeme gelir. Çünkü bir sonraki sürece geçiş başlayacaktır. Tez yazımında danışman onayından sonra tez yazım süreci başlar. İçindekiler bölümü dikkate alınarak planlı bir şekilde tez yazımı bu aşamada başlar. Yazım aşamasında danışmanlar ile karşılıklı kontroller içinde süreç devam eder. Bu süreç yazımın tam olarak bitmesine kadar devam edecektir.
Yazım aşamasında tez için gerekli kuralları uygulamak önemlidir. Tez yazımı bittikten sonra iki başlık kontrol edilmektedir. Bunlardan ilki kuralların kılavuza göre uygulanıp uygulanmadığı ve tezde intihal olup olmadığıdır. Gerekli şablona uymuş olan ve tüm şartları taşıyan bir tezde ortaya çıkan intihal, tezin geri çevrilmesine yol açabilir.
Benzerlik oranı bir tezde genelde yüzde 20 üst sınırı ile kabul edilmektedir. Bu noktada benzerlik ile intihali karıştırmamak gerekir. İntihal, yüzde 1 olsa dahi kabul edilemez. Benzerlik oranının istenilen seviyeden yüksek çıkması halinde yeterli seviyeye düşmek için çalışma yapılmalıdır. Formata uygun olarak benzerlik oranı düşürülmelidir. Benzerlik oranının istenen düzeyde olması ile son aşamaya da geçilmiş olur. Tez yazmanın son aşaması tezin jüriye sunulmasıdır. Tezde ufak tefek düzeltmeler sonrasında ciltleme ve ilgili kuruma teslim aşaması gerçekleşerek bu son aşamada tez tamamlanmaktadır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!