Tez Yazımında Kullanılan Yöntemler

Tez yazımında yöntemler, yapılan açıklamayı en net şekilde ortaya koyacak şekilde seçilmelidir.  Bilimsel araştırma yöntemleri seçimi çalışmanın nasıl hazırlanacağını da ortaya koymaktadır. Tez yazmada kullanılan yöntemler için seçim konuya uygun bir şekilde gerçekleşmelidir.

Tez Yazmada Yöntem Seçimi

Her araştırma için belli aşamalardan ve süreçlerden bahsetmek mümkündür. Araştırma için ortaya konan etkinlikler genelde daha önce denenmiş etkinliklerden meydana gelmektedir. Araştırma sürecinde aşamaların belirlenmesi tez yazım yönteminin de belirlenmesini sağlar. Tez yazmada kullanılan yöntemler ele alındığında belli bir plan ve çerçeve ortaya çıkmaktadır.

Tez Yazmada Konu Seçimi

Tez yazımında araştırmaya konu seçimi ile başlanır. Konu seçimi öncesine pek çok kaynağın okunması, incelenmesi ve karşılaştırılması gerekir. Ayrıca bu işlemlerden sonra güncel bilgiler edinilmesi de önemlidir. Akılda bulunan konu için önceki çalışmaların incelenmesi de yol gösterici olabilir. Konu seçiminde sınırsız çizgilere ulaşılabilinir. Seçilen konunun sınırlandırılması çalışmanın daha kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Araştırma Metodu ve Planları

Tez yazmada kullanılan yöntemler arasında araştırma metodu da yer alır. Akademik anlamda yapılan araştırmada konu özellikleri, araştırmacının ilgisi gibi başlıklar ile araştırma metodu belirlenir. Araştırmacı kullanacağı yöntemi en baştan belirlemelidir. Eskiden geleneksel arşiv ve kütüphane ile yapılan araştırmalar artık internet ile daha geniş kapsamda gerçekleştirilmektedir. Tez yazmada kullanılan yöntemler için metot belirleme tüm çalışmayı etkiler.

Tezlerde planlı bir şekilde çalışma yapmak için öncelikle taslak plan hazırlanmalıdır. Taslak planda bir ana fikrin etrafında destekleyici bilgilerin belli sıra ile yer alması gerekir. Başlıkların ve alt başlıkların da belirli plan çerçevesinde gerçekleşmesi gerekir. Planlı bir şekilde çalışma yapmak için geçici bibliyografya hazırlamak da önemlidir. Yoğun biçimde yapılacak araştırmada bir kaynak çerçevesi oluşturmak araştırmayı kolaylaştırır. Tez yazmada kullanılan yöntemler için veri işleme de önem arz eder. Bu yöntemler belirlenirken fikri mülkiyet haklarının korunması ve buna bağlı çalışma geliştirmek de önemlidir. Bilgi kaynakları gerekli kurallar çerçevesinde belirlenen yöntemler ile kullanılmalıdır. Kaynak göstermeden yapılacak alıntılar tez  ve araştırmacı için utanç kaynağı olmaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir